Autómosás víz nélkül?!

Talán nevetségesen hangzik, de a vízmentes autómosás pont ilyen: az autó gyors, hatékony és környezetbarát mosási módja – víz használata nélkül.

SW15

Tényleg lehet autót mosni víz nélkül? De vajon jó-e a vízmentes tisztítás az autónak? Megfelelő alternatívája-e a hagyományos autómosási módszereknek?

Legyen szó automata autómosóról vagy kézi autómosóról, vízzel előzetesen leöblítik a jármű felületéről felszabaduló port és szennyeződést. Autósampont és egyéb autómosó vegyszereket alkalmaznak a maradék szennyeződések eltávolítására. Az autósampon és a víz kenőanyagként szolgál a kopás elkerülése érdekében. Ha víz nélkül tisztítja az autót, más módszerre van szüksége a ráragadt szennyeződések feloszlatására és eltávolítására anélkül, hogy megkarcolná a festéket, vagy más érzékeny felületeket.

A vízmentes autómosás pontosan ezt a célt szolgálja. De mi is az a vízmentes autómosás, amit gyakran „száraz” autómosásnak is neveznek? A vízmentes autómosás permetszerű tisztítószert használ az autón lévő szennyeződések fellazítására.

A vízmentes autótisztítást szolgáló termékek (mint például a SAFETY WASH VÍZMENTES AUTÓTISZTÍTÓ + WAX és SAFETY WASH VÍZMENTES FELNI- ÉS GUMITISZTÍTÓ ) magas kenőképességűek, ezért rendkívül jól lecsökkentik, megszüntetik a szennyeződés és a festék közötti súrlódást. Az autó felületére felhordva ezek a termékek emulgeálják és magukba zárják a port és egyéb szennyeződéseket. Egyszerűen permetezze a vízmentes tisztítószert a felületre, és törölje le egy tiszta mikroszálas kendővel.

Van néhány igen komoly előnye a vízmentes autótisztításnak. Például gyorsan és szinte bárhol, bármikor elvégezhető, így időt és energiát takaríthat meg. Természetesen az eljárás értékes vízfogyasztást takarít meg, így környezetbaráttá válik. Egy átlagos automata autómosó mosásonként 135-190 liter vizet használ el. Ha a kocsibeállón mossa le autóját, egy 20-30 perces munka akár 500 liter vizet is elfogyaszthat. És gondoljon bele hova megy az a sok víz, nem beszélve az összes vegyszerről és szennyezőanyagról? A csatornákba és talajvíztározókba való elfolyás negatív környezeti hatással jár. A vízmentes autótisztás mérsékli ezeket a problémákat.

Gyors, hatékony és környezetbarátabb. Miért ne használna vízmentes autótisztítót az autójára? Mikor érdemes vízmentes autótisztítást használni?

A vízmentes autótisztítás bár gyors és kényelmes, némi időt és energiát igényel. De az a kérdés, hogy lehet-e vízmentes autótisztítást végezni a járművön, valójában a művelet hátrányaiból fakad. Az igazság az, hogy a vízmentes autótisztítást szolgáló termékek biztonságosak a legtöbb autón. De van néhány olyan tényező, amely a folyamatot kevésbé kívánatossá, vagy akár kifejezetten károssá teheti.

A vízmentes autómosás például nem hatékony – és nem is erre való – egy igazán koszos autónál. Ha olyan területen él, ahol rendszeresen komoly szennyeződés, sár és só tapad járműve karosszériaelemeihez, a vízmentes mosás általában nem lehetséges eljárás. Mindezek a szennyeződések, különösen nagy mennyiségben, jelentős mennyiségű vizet igényelnek a biztonságos eltávolításhoz. Ha erősen szennyezett felületen próbál meg vízmentes tisztítást alkalmazni, akkor csak a szennyeződést fogja elkenni, és komoly karcolásokat okoz.

A nem megfelelő anyagok és technika szintén károsíthatja a festéket. Vízmentes tisztításhoz jó minőségű mikroszálas kendők ajánlottak; a pamut törölköző, bármilyen kéznél levő rongy nem megfelelő. A termék felhordását és letörlését meghatározott módon kell elvégezni, hogy elkerülje a karcolódást. (Nézze meg bemutató videónkat a cikk végén.)

A vízmentes autómosás nem túl bonyolult, viszonylag gyors és kényelmes a teljes körű kézi mosáshoz képest, de nem titok, saját energiába kerül. Természetesen a vízmentes eljárások nem ugyanazt a kényelmet nyújtják, mint az automata autómosók, ahol a teljes folyamat körülbelül hét perc alatt lezajlik, és csak várnunk kell. Viszont egy kis energiáért cserébe komoly mértékben hozzájárulunk környezetünk megóvásához. Ezen felül ragyogóan tiszta lesz az autónk, ami messze felülmúlja az automata autómosó eredményét. És akkor még nem is beszéltünk arról, milyen felemelő érzés, hogy saját magunk varázsoltuk ilyen gyönyörű tisztává az imádott autót.

Szóval, mikor egy vízmentes autómosásra gondol, az gyors és kényelmes, de nem olyan gyors és kényelmes, mint az áthajtásos mosás. Környezetbarát, de nem alkalmas erősen szennyezett járművekhez. Valójában akkor érdemes megfontolni egy vízmentes autómosást, ha az autó normál mértékben szennyezett. Továbbá a vízmentes tisztítás például tökéletes megoldásnak bizonyul mindazok számára is, akik parkolóházban vagy mélygarázsban tárolják autóikat. Ott ugyanis nincs lehetőség vízvételre és a megfelelő vízelvezetésre sem.

Ha már most is precízen tartja az autóját, akkor a vízmentes mosás az Ön számára való. A SAFETY WASH KÜLSŐ TISZTÍTÓ CSOMAG erre a célra lett kifejlesztve, használata egyszerű és gyors, nem szükséges hozzá sem víz, sem más segédeszköz